De Bijlesmeester helpt!

In 2019 is De Bijlesmeester begonnen met een belangrijk project om meer kinderen te helpen aan goed onderwijs. In Togo, West-Afrika, zijn nog altijd veel kinderen die niet naar school kunnen. Vaak is dit vanwege financiële redenen. Ook al is er gratis openbaar onderwijs, ouders moeten wel schoolspullen (zoals schriften en pennen) kopen voor hun kinderen als ze naar school willen. Helaas is dit voor veel ouders toch nog een belemmering. Dit is waar wij als De Bijlesmeester inspringen.

Project

De Bijlesmeester helpt!

Voor wie?

Kinderen in Togo

Wat doen we?

Bij elke 10e bestelling in de webshop helpen we een kind een jaar lang naar school.

We kunnen we al 78 kinderen helpen!

Steun een kind met een aankoop in de webshop!
Wie hebben we al geholpen?
Foto’s van ons team in actie

Elk kind heeft recht op onderwijs

De Bijlesmeester heeft een heel gemotiveerd team van jonge mensen in Togo gevormd. Essi, Pipi, Agbé, Kaffui en Kofi reizen af naar het platteland op zoek naar kinderen die onze hulp hard nodig hebben en zorgen ervoor dat deze kinderen op een veilige manier naar school kunnen gaan. Bij elke 10e bestelling in de webshop helpen we een kind een jaar lang naar school!

Steun een kind met een aankoop in de webshop!

In de video hieronder legt Essi uit wat ze allemaal doen. 

22-02-2019: deze kinderen kunnen nu ook naar school!

Over het onderwijs in Togo

Togo is een arm land in West-Afrika, de hoofdstad is Lomé. Er wonen ongeveer 8 miljoen mensen. De officiële taal is Frans, maar er wordt ook veel Togolees gesproken. Omdat er thuis vaak Togolees wordt gesproken, leren kinderen vaak pas Frans als ze naar school gaan.

Hoe is het (school)leven van een kind in Afrika nou eigenlijk? Klopt het beeld dat de media ons geeft over deze kinderen?
Afgelopen zomer zijn wij naar Togo gegaan en hebben meerdere basisscholen bezocht.

Het bijzondere is dat de scholen eigenlijk heel toegankelijk zijn. In principe is het openbare onderwijs gratis. Overal zijn er wel van deze scholen te vinden, ook al moeten kinderen soms wel heel ver lopen om bij de school te komen..  Maar hoe komt het dan dat een grote groep kinderen toch niet naar school gaat?

Hier zijn 2 belangrijke redenen voor:
A: Ouders willen niet dat hun kinderen naar school gaan, omdat ze het bijvoorbeeld prettiger vinden dat het kind thuis mee kan helpen. Dit is een lastig (cultureel) probleem, die met de tijd en het toenemen van de welvarendheid zal verbeteren……

B. Er zijn nog veel hele arme ouders die nog geen potlood of schriftje kunnen aanschaffen, omdat ze simpelweg het geld niet hebben. Je kunt wel gratis naar de openbare basisschool in Togo, maar je moet dan wel verplicht zelf een schrift, een potlood en nog wat andere spulletjes aanschaffen. Zolang je die niet hebt kun je niet naar school.

Vooral deze laatste groep helpt De Bijlesmeester. Door de verplichte schoolspullen te geven aan deze kinderen kunnen ze in ieder geval een heel jaar naar school!

Steun een kind met een aankoop in de webshop!

Doneren?

We hebben van een aantal mensen de vraag gekregen of ze ook gewoon los wat kunnen doneren voor deze kinderen. Dat kan! Je kunt een eigen gekozen bedrag overmaken naar NL88RABO0123859808 tnv De Bijlesmeester, onder vermelding van  ‘Donatie schoolproject Togo’. Wij sturen dit geld dan rechtstreeks door naar Togo en daar wordt het gebruikt om kinderen naar school te helpen!